dissabte, 3 de maig del 2014

FESTA MAJOR MAIG 2014!

Vestimenta 1700
Enguany des de la Coordinadora d'Entitats de Vacarisses per a la Baixada de la Vaca, s'ha plantejat l'idea de vestir-nos d'època durant el dissabte 24 de maig.

Durant el dissabte 24 tots els que vulguem podem anar vestits de l'època (principis de 1700), per tal de donar una mica de color al poble i a la Festa.

Això sí, mentre duri la trobada, és a dir la cercavila i el sopar, anirem amb la vestimenta de la Colla que més endavant us direm

Per tal de que poder vestir-nos d'època, des de la Coordinadora ens fan arribar un escrit on ens expliquen bàsicament quina era la vestimenta més clàssica per a les classes populars com les que hi havia a Vacarisses en aquella època, i un seguit de fotos per a tenir una idea.

Tot i així, en cas de dubte poseu-vos en contacte amb en Pere Cases i ell us farà els aclariments oportuns.

Salut!!

Vestuari 1700
Extret del llibre: Indumentària. Barcelona 1700

Si bé el llibre parla de Barcelona, el mateix llibre aclareix, que les modes de la capital s'estenien ràpidament per la resta del principat en menys de deu anys, i que aquestes modes, eren petites modificacions del que llavors es vestia, per el que la informació que he recollit és totalment aplicable al vestuari de Vacarisses d'aquella època.

Vestuari que era per igual a Barcelona i la resta del país, i per igual entre classes nobles i/o treballadores, fossin camperols o obrera. També hem de tenir present que el vestuari del 1650 al 1750, no va patir moltes transformacions, per el que en qualsevol documentació d'un segle o altra es pot veure la poca diferència que hi hagué, fins a la revolució industrial a Anglaterra i França que començà a influir molt en la indumentària des d'aquell moment. A més la informació que he obtingut, deixa clar que no podem comparar la roba de Catalunya a la d'Espanya, ja que les influències franceses a casa nostra, durant el període de 1650 a 1750, en el tipus de roba i colors, no tenia res a veure amb el que es vestia a Espanya.

L'estudi s'ha basat en recerca arqueològica, així com en la investigació forense de diferents tombes a Barcelona de l'època, així com la part documental i registre d'activitats econòmiques dels gremis de la ciutat; espardenyers, sabaters, camisers, etc...

Els teixits més habituals entre les classes treballadores, eren el lli, el cotó, la llana i el cànem. Les vestimentes per sexes, pràcticament eren iguals, per tan dones i nenes vestien igual, i homes i nens també, encara que era molt habitual l'ús de caputxes que arribaven a mitja esquena en dones, nenes i nens, per protegir-se del fred.

En el tema del calçat, tots dos sexes, coincidien, ja que si en hivern portaven sabates, de cara el bon temps, les espardenyes de betes era el calçat més habitual en les classes populars.

Tan les dones, com els homes, portaven mitges durant l'hivern, i les dones varies capes de faldilles per anar abrigades. Les mitges dels homes anaven fins a sobre els genolls i quedaven lligades per  les calces que arribaven fins per sota el genoll i cordat, per evitar que caiguessin.
Les calces, son pantalons amples que arriben fins sota el genoll.

També en l'època de fred, a sobre de la camisa o camisola (que podien ser varies per combatre el fred), es posava la jupa (jaqueta), que anava de conjunt amb la faldilla o calces que es portessin. Així com armilles a conjunt. Tot i així els acabats eren el que marcaven les modes, però els elements bàsics, camisa, calces, faldilles, jupes armilles, roba interior, eren pràcticament iguals en tot aquest període.

Les dones portaven el cabell recollit i tapat en espais públics, amb mocador habitualment, i els homes o portaven mocadors o barretina.

S'utilitzaven cinturons o cadenes que anaven de l'espatlla fins a la cintura creuant el cos, que s'utilitzava per a penjar-hi elements d'ús habitual, claus de casa, eines petites, bossa cuir amb diners, etc...

De colors a la roba n'hi havia i se n'utilitzaven molts: granes, escarlates, encarnats, morats, grocs, verds, blaus, ataronjats, burrells (grisós), blancs, negres. Tal com deia anteriorment, degut a la influència francesa, ja que a Espanya, pràcticament només s'utilitzava els negres i els grisos. També hi havia molta estampació de diferents colors a la roba, tan a faldilles, calces, jupes, armilles, camises, bruses o mitges.

Una dada a la que es dona molta importància al llibre, és el de trencar el tema de la brutícia. La higiene en aquella època a Catalunya, era molt elevada, com a mostra la gran quantitat de camises que es tenien així com la varietat de faldilles, o calces, i jupes i armilles que tenia tothom, o més senzilles o més treballades o acabats de luxe conforme l'status social, però que era una realitat la quantitat de peces que cada individu tenia de propietat.

Així doncs la cosa quedaria així:

Vestuari femení
                    Brusa amb botons de fusta o ós
                    Faldilles (fins els turmells)
                    Espardenyes de betes
                    Mocador al cap
                    Cinturó o cadena
                    Anells i braçalets de vidres de colors, de ferro (alguns amb bany d'or).
                    Mitges a l'hivern
                    Jupa i armilla al hivern

Vestuari masculí
                    Camisa amb botons de fusta o ós
                    Calces
                    Espardenyes betes
                    Barretina o mocador
                    Cinturó o cadena
                    Mitges a l'hivern
                    Jupa i armilla al hivern

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada