dissabte, 3 de gener del 2015

CAGA TIÓ I QUINTO. NADAL 2014!


Una nova edició nadalenca està a punt de concloure i rere queden el Caga Tió del 24 de desembre i les consecutives sessions de quinto.
Des de la colla hi ha el compromís i la voluntat que aquests dos fets nostrats, un amb la cultura catalana i l'altre amb la de la nostra comarca, arrelin en el desplegament d'aquests dies festius i familiars.
Cal saber que el quinto, també anomenat segons la zona quina, plena o loteria vella, és un joc típic de les dates nadalenques que es juga a diversos llocs del Vallès, del Baix Llobregat, de l'Empordà, de la Cerdanya, del Garraf, del Ripollès, la Safor i d'altres comarques catalanes i valencianes. També és popular a França i a la regió belga de la Valònia.
És el joc precursor del Bingo, i sembla que va néixer de la mà de Lluís IV de França, que va demanar a dos aventurers italians un joc que li permetés captar més recursos per a l'Estat.

Com cada any la Colla Gegantera de Vacarisses es compromet amb els vilatans i les tradicions.
Lluny dels motius del seu origen, per a nosaltres queda més que palès que esdevé un bon motiu per seure entre coneguts i familiars amb el pretès de passar una bona estona.
Ara ja tan sols queda una sessió de quinto, la del dia 6, de les 18 a les 22. Apa, que l'acomiadarem amb alegria...
Us hi esperem a tots!
Feliç 2015
!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada