divendres, 3 d’abril del 2015

BAIXADA I CUITA DE LA VACA

BAIXADA I CUITA DE LA VACA

VALORACIÓ XXIVa TROBADA 
I VIa BAIXADA I APLEC DE LA VACA

El passat cap de setmana, 18 i 19 de maig, va tenir lloc a Vacarisses la XXIVa Trobada Gegantera i la VIa edició de la Baixada i Aplec de la Vaca.

Malgrat les inclemències climàtiques, les celebracions eucarístiques, el forçat canvi de data i no estar inclosos en la Festa Major Petita, la festa va congregar nou colles d’arreu de Catalunya. La plantada inicialment es va fer al recinte municipal de La Fàbrica, però quan el temps ens ho va permetre, les gralles, els tabals, els gegants i gegantons van recórrer els carrerons del nucli de la vila.


Aquest any, a més a més, per commemorar el 20è aniversari dels Grallers de Vacarisses, vam tenir el plaer de sentir el grup ELS GRALLERS DE QUATRE TONDA, que ens van oferir un repertori musical de grups actuals al so de la gralla, el tabal i altres instruments de música tradicional catalana.
El sopar va ser un èxit i vam acompanyar les postres i el cafè amb el so del grup convidat i de les intervencions musicals d’alguna de les colles.

Per arrodonir la vetllada, ja sense pluja, vam poder gaudir d’una mostra escènica a càrrec de la Colla de Diables de Vacarisses, representant la llegenda de la baixada de la vaca. Tot seguit el cant del Cor de Vacarisses, l’encesa de torxes, el descens de la vaca amb els alumnes de 6è i els gegants, el so de Vacatukada i dels Timbals de Can Serra i el Ball de l’ós dinamitzat per l’Esbart de Vacarisses van ser el punt de partida d’una llarga nit de “cocció”. Vuit hores a foc lent que volta rere volta permetien coure la vaca i deixar-la a punt per poder-la assaborir al cap d’unes hores. Un bon brou de verdures va donar el toc final.
Una festa que es gaudeix amb complaença dins el poble, fent partícips els vilatans, és a dir, una jornada festiva en un entorn de tradició i popularitat.
Només ens queda agrair especialment la fidelitat de les colles en assistir sense recança a la nostra convocatòria en una tarda que prometia llamps, trons i pluja a dojo. També un públic reconeixement a totes les entitats culturals que han cregut i han volgut fer de la festa una jornada de lleure per a tots i de tots, sense oblidar els vilatans que ens han acompanyat. I per acabar, el treball fet com a equip mostra cohesió i voluntat de tirar endavant. Felicitats colla!
Bé, i sense més, tots quedeu convidats per a la propera edició.

Fins al maig del 2014!

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
VALORACIÓ XXIIIa TROBADA 
I Va BAIXADA I APLEC DE LA VACA

Des de fa ja cinc edicions la Colla Gegantera de Vacarisses amplia la seva proposta d'activitats al que la llegenda ha portat fins als nostres dies.
Darrera la BAIXADA I LA CUITA DE LA VACA hi ha quelcom més que la gresca i la ballaruca. 
S'hi recull la voluntat d'implicar als vilatants, de posar en peus tot el municipi, de fer partíceps la resta d'entitats que hi ha a la vila; tot plegat cercant arrels culturals i de lleure que ens facin més vacarissencs.
Any rere any la festa ha anat creixent i més encara des que el dissabte d'aquell cap de setmana convidem les colles a Vacarisses, Trobada gegantera. 
Per a la colla, el darrer cap de setmana de maig, coincidint amb Sant Felip Neri, patró de Vacarisses, esdevé important, molt important, d'una rellevància cabdal.

TALLADORS, anem per feina!

5a EDICIÓ 

Aquest maig arribem a la cinquena edició. El que va començar sent tot un repte hores d'ara és una realitat, amb un pes específic dintre de la festa major petita.

NOTA DE PREMSA 
La llegenda de la vaca
L’any 2007 un historiador va trobar casualment a l’Arxiu de la Corona d’Aragó els fets relatats d’una revolta que hi havia hagut al terme de Vacarisses a principis del segle XVIII. Aquest document es llegia molt malament, però després de molts esforços, varen poder desxifrar que el text en qüestió era la llegenda de la revolta de la vaca.
L’historiador es va posar en contacte amb un conegut seu, que casualment era membre de la Colla Gegantera de Vacarisses. La colla, que el 2010 farà 25 anys, va decidir recuperar aquesta festa. Una festa que els historiadors creuen que es va deixar de fer pels volts del 1868, coincidint amb el període del Sexenni Revolucionari.
Així doncs, en el marc de la Festa Major Petita, el 2008 es va iniciar la segona etapa d’una festa que sembla ser que tenia molta acceptació entre els vacarissencs i les vacarissenques, i on fins i tot hi feien cap gent de poblacions veïnes.

A continuació us deixem amb la llegenda de la revolta de la vaca.

En el lloc de Vacarisses, a principis del segle XVIII, hi vivia el senyor d’aquestes terres, de nom Llopis Amat. Aquest senyor vivia al Castell, i tot allò que des d’allà es divisava era seu: terres, pous, arbres i cases, les quals comptava cada matí només llevar-se.
Eren temps de penúries, perquè la sequera assolava la comarca, i per tant el poble començava a passar gana. Tothom? No, tothom no. En Llopis Amat, la única persona que no en passava, vivia en l’opulència i tenia reserves de menjar suficients per passar uns quants anys sense haver de menester res més.
La gent no s’estimava el senyor, i ell tampoc se’ls estimava, doncs de comptar sí que en sabia, però d’amor no n’hi quedava. Un dia, un noi del poble es va posar davant del Castell del senyor, i entonà la següent tonada:

Quan vindrà el dia en què l'home
valgui més que pous i cases,
més que les terres més bones,
més que les plantes i els arbres.
Quan vindrà el dia en què a l'home
no se'l pesi amb les balances.
El senyor, en sentir el noi cantar, va sentir tanta tristor que va fer que no sortís del Castell fins passades trenta-sis llunes plenes. Passat aquest temps, el senyor reuní tot el poble davant de la porta principal del Castell, i va fer la promesa que tant ell com els seus successors donarien una vaca al poble, per tal de reparar tot el mal causat fins llavors.
D’ençà aleshores, cada any es baixa una vaca des del Castell de Vacarisses fins al poble, per a commemorar el fet i recordar el triomf del poble sobre el senyor.

Història feta per C. F. P. i T. M. U. Cançó extreta de la “cançó de les balances” de Josep Maria Carandell, i interpretada per Ovidi Montllor.
UNA MICA MÉS D'INFORMACIÓ
La Vaca, després del Correfoc  
http://www.vacarisses.cat/images/853.jpg
Després del correfoc, com ja va fer l’any passat, la Vaca es baixarà d’El Castell fins a La Fàbrica, per preparar-la per la seva crema. A partir de la 1 de la matinada, hi haurà música per amenitzar la festa. A més, durant tota la nit hi haurà la vetlla de la vaca, que se servirà l’endemà, per tothom que en vulgui, a l’hora de dinar, a l’Aplec de la Vaca, per 10 euros el tiquet (5€ el de botifarra). Recordem, que la festa de la Vaca està relacionada amb el topònim del municipi, i parteix d’una llegenda segons la qual els pagesos vacarissencs es van aixecar contra els senyors en una època de fam i, per acabar amb la revolta, els amos del Castell els van oferir una vaca.

LA TORRE DEL PALAU

MAIG 2012

Vacarisses viu una nova Festa Major petita carregada d'actes

La pedalada nocturna donarà divendres el tret de sortida als actes de celebració que s'allargaran fins diumenge

La baixada de la vaca, un dels actes més esperats!

Amb la pedalada familiar nocturna per Vacarisses es donarà el tret de sortida, aquest divendres a les 19 hores, de la Festa Major petita 2012. Seran tres dies, fins al diumenge 27, en què el municipi estarà immers en una voràgine d'activitats per tots els gustos i edats. Malgrat la crisi econòmica, la festa seguirà lluint un any més gràcies a l'esforç que realitzaran des de les entitats culturals i populars. "Per l'Ajuntament és important mantenir aquesta tradició, sobretot perquè és la festa que les entitats s'han fet seva, són elles les que porten el pes", ha manifestat el regidor de Cultura, Lluís Alburquerque, i ha afegit "és una festa que té el seu encant i que s'ha transformat amb una gran festa popular".

Baixada de la vaca i festival VIMVA
Així doncs, la pedalada organitzada per al Centre Excursionista de Vacarisses serà l'arrencada de la festa. L'activitat serà gratuïta, només cal endur-se la bicicleta i un berenar-sopar. Se sortirà des de la plaça Joan Bayà i al finalitzar hi haurà sorteig de mallots. A les 19.30 hores, la coral i orquestra de l'Escola Municipal de Música d'Olesa de Montserrat i Coral II de l'Escola Municipal de Música de Vacarisses oferirà un concert a l'església de Sant Pere.

A les 21 hores, es realitzarà la botifarrada popular i es muntarà una pantalla gegant per seguir la final de la Copa del Rei de futbol entre el Barça i l'Atlètic Bilbao, organitzada per la Colla Gegantera de Vacarisses. Una de les activitats que congregarà a més assistents serà la celebració de la cinquena edició del Festival Vimva. El Festival de Música Moderna de Vacarisses tornarà a omplir el Punt de Vol a partir de les 23 hores del divendres amb una sessió continua d'espectacles en directe i de dj's. En aquesta ocasió, els convidats han estat la banda Lasers que oferiran un concert en viu mentre que els artistes dels plats seran Miqui Puig, primer, i Grozza & Massafreak, més tard. El preu de l'entrada serà gratuït.

El dissabte no hi haurà temps per mandrejar perquè a les 9.30 hores es farà el IV Cros Escolar al camp de futbol de la Rectoria. Les inscripcions es poden fer al llarg de la setmana a les escoles Pau Casals i Font de l'Orpina. De 10 a 15 hores, els carrers propers a l'església acolliran la Fira d'Artesania i Alimentació mentre que a la plaça Joan Bayà hi haurà la Fira de comerciants i entitats.

A les 11 hores, Viu al Parc amb activitats per als més petits, i a les 12 hores serà el torn del concert de l'EMM Luis Motorondo de Barañain amb l'EMM de Vacarisses. El migdia serà el moment de la missa de Festa Major i tot seguir es realitzarà un petit refrigeri a càrrec de l'Associació de Comerciants, a la cruïlla entre Pau Casals i Torrota. Posteriorment, es farà el dinar de la Gent Gran a la Fàbrica.

La tarda s'iniciarà amb el plat fort, és a dir, amb la XXIII Trobada Gegantera. La Colla Gegantera de Vacarisses, alma mater de la festa, plantarà els gegants a les 17.30 hores a la plaça Joan Bayà. Acompanyats pels Grallers de Vacarisses i per una colla gegantera convidada realitzaran una cercavila pels carrers cèntrics de la vila. A les 23 hores, serà el torn del Correfoc gràcies als Diables de Vacarisses que enguany estaran secundats pels Diablons de Sant Cugat. I, finalment, a les 12 de la matinada, serà el torn de l'esperada baixada de la vaca des del Castell fins a La Fàbrica. Un espectacle que s'amenitzarà amb l'actuació dels Dj's Cowshed's Collective i que permetran vetllar la vaca durant tota la nit.

L'endemà diumenge, a les 8 i a les 8.30 des del poliesportiu i des de Can Massana, respectivament, es farà la Volta 30 organitzada pel CEV. A les 10 hores, II Cronoescalada El Cingle a càrrec de l'AE Vacarisses Corre des de la plaça Joan Bayà. De les 10.30 a 11.30 hores, sessió de scrabble en català amb la CAL a la Fàbrica.

A les 12.30 hores, ballada amb l'Esbart Dansaire de Vacarisses. I a les 14 hores, Aplec de la Vaca a la Fàbrica organitzat per la Colla Gegantera, que recorden que cal dur-se plats i coberts. L'acte amb què es clourà la Festa Major petita serà un espectacle infantil de Fes-t'ho com vulguis al Casal de la Cultura.
BREU RECULL FOTOGRÀFIC! 

 La baixada de la vaca, amb la corrua de nens i nenes portant les torxes enceses, desfent els carrers del nucli urbà. La música d'inici a càrrec del Cor de Vacarisses, així com la resta d'entitats que acompanyaven el seguici. Tot plegat força interessant!

La festa continua a la nit. 
  • L'encesa de la foguera, on les brases serviran per anar coent la vaca. La ballada de l'esbart de Vacarisses. 
  • Els Timbals de Can Serra i la Vatucada, tots ells fent sonar els tabals amb força i bon ritme. 
  • Els Baztango Gaitariak que amb les seves dolçaines ens feien sentir una mica navarresos. 
  • Sense oblidar el grup de músics de Perpinyà. 
  • Tampoc podem deixar de banda la música que va fer sonar melodies d'actualitat dins el recinte de la Fàbrica, al ritme de la qual vam moure cos i ànima.


 El diumenge toca deixar refredar la vaca. Després caldrà baixar-la i anar-la tallant, preparant-la per ser posada en brou, fent un xup-xup a base de verduretes! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada